10 március, 2022

A Fidesz gazdaságpolitikai csúsztatásai - 1_B EU támogatások

 

Gazdaságpolitikai meglátásaim, a közérthetőséget előtérbe helyezve, lehetőleg adatözön és szakzsargon nélkül – ezáltal, akár a szigorúan vett szakmaiság esetleges sérülése mellett is –, a lehető legrövidebben összefoglalva. (szint: ismeretterjesztő, típus: véleményező)

  

Meglátásom szerint a Fidesz által sugallt „javuló gazdasági helyzet érzet”nek 3 fő forrása/motorja azonosítható:

A) duplájára megugró államadósság

B) jelentős EU támogatások

C) az elmúlt 100 év leghosszabb (2009-2019) világgazdasági növekedési ciklusa.

  

B) EU támogatások

 

Magyarország az EU csatlakozástól 2020 végéig, több mint négyszer annyi támogatásban részesült, mint amennyit az EU költségvetésébe befizetett. (Befizetés: 16 896 millió euró, kapott támogatás: 70 468 millió euró.)

Az ábrán számolgatás nélkül, szabad szemmel is jól látható, hogy a kapott támogatások jelentős része, a Fidesz utolsó három ciklusára esik. A 2010-2020-as időszak nettó szaldója összesen kb. 46,5 milliárd euró.

 

Némi számolgatás után pedig arra a következtetésre ragadtatja el magát az ember (a szerző), hogy a 2010-2020-as időszakban, az évről-évre kapott EU támogatások nettósított összege (jelentős hullámzással ugyan, de) lefedi az éves GDP növekmények csaknem egészét.

 

adatok és grafikon: hungary.representation.ec.europa.eu


Szerencsére, mára a legtöbben már nem vitatják hazánk nettó kedvezményezett státuszát. Azonban úgy vallják, hogy a hazánkban működő Nyugat-európai társaságok az itt megtermelt haszon nagy részét hazautalják, s így végsősoron mégis csak vesztesei vagyunk az EU tagságnak – majd levonják a következtetést, hogy ki kellene lépnünk az Unióból. 

Egyrészt, tegyük a kezünket a szívünkre és nyilatkozzunk, ha nekünk lenne külföldön vállalkozásunk, mi hazautalnánk-e az ott megtermelt haszon egy részét (a szükséges újrabefektetésen felül). Valószínűleg igen.


Másrészt, ha valóban kilépnénk az EU-ból, ezen társaságok elhagynák-e az országot? Valószínűleg nem (és valószínűleg nem is szeretnénk). Vagyis az itt megtermelt haszon egy részének kitalicskázása ugyanúgy megmaradna. Ráadásul a kilépés következtében megjelenő vámok és adók hatására, ezen nagy társaságok, nyeresége még csökkenne is, így lehetséges, hogy mindez kevesebb munkavállalóval, vagy csökkentett bértömeggel járna.

Kilépésünkkel az EU tagságunkból fakadó nettó haszonélvezeti pozíciónk viszont eltűnne.

 

Ha engem rendszeresen jelentős pénzösszeggel támogat a nagybátyám, és én ebből vásárolok mindenfélét (akár hasznos dolgokat is), attól még az eredmény nem az én érdemem. Vagyis az, hogy hazánk jelentős fejlesztéseket finanszíroz EU támogatások felhasználásával, még nem jelenti azt, hogy Magyarország jobban teljesít, maximum csupán annyit, hogy a támogatásokat okosan használjuk fel.

 

Utóbbi kapcsán találunk azért ellenpéldát a magyar és/vagy EU-s forrású közbeszerzéseknél egyaránt:

- értelmetlen projektek (40cm magas kilátó),

- túlárazások (2009-2015 között, egyes esetekben akár 140-320%),

- valós verseny nélkül megnyert közbeszerzések, egyetlen kormányközeli pályázóval (2019-ben 51%).


 ----------

források:

https://hungary.representation.ec.europa.eu/strategia-es-prioritasok/az-eu-koltsegvetese-magyarorszagon_hu

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20160310/a-kozbeszerzeseknel-140-320-kozotti-tularazas-is-lehet-228543

https://transparency.hu/wp-content/uploads/2021/01/TI-Magyarorszag_CPI-2020_jelentes.pdf

https://civitasintezet.hu/wp-content/uploads/2021/01/fekete_konyv.pdf

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése