25 november, 2014

Vételen a TVK



A Tiszai Vegyi Kombinát javuló jövedelmezőségének tartósságát 3 tényező is alátámasztja:
1) alacsony nyersanyagárak
2) stabil piac a késztermékeknek
3) hosszabbtávon megtérülő beruházás



1) Alacsony nyersanyagárak

Az olaj világpiaci ára több mint 25%-kal csökkent az elmúlt fél év folyamán.
Jó esély van rá, hogy az olaj ára tartósan ezen a szinten marad, mivel:

a) növekszik a megújuló és alternatív energiaforrások felhasználásának mennyisége, így csökken az olaj iránti kereslet,

b) az amerikai palaolaj kitermelés révén megnőtt az olajkitermelés (kínálat) mennyisége,

c) az OPEC megpróbálhatja kitermelését változatlan szinten hagyni, hogy az alacsony kőolaj árakkal hosszabb távon ellehetetlenítse a majdan költséghatékonytalanná váló palaolaj kitermelést,

d) lehetséges, hogy az USA sem lép az olajárak feltornászása érdekében a következő időszakban, hogy:
- az alacsonyabb nyersanyagárakkal jövedelmezőbbé tegye az államokban működő vállalkozásokat, valamint ösztönözzön újabbak létrehozására, ezzel is próbálván felpörgetni az amerikai gazdaságot,
- az alacsonyabb olajárak révén tartósság tegye az orosz költségvetés jelentősen kisebb mértékű bevételéből fakadó problémáit



2) Stabil kereslet a késztermékek (műanyagipari alapanyagok) iránt
a) A XXI. században komoly igény van a műanyagipari termékek iránt, s ez a kereslet minimum szinten marad, de a jelenlegi tendencia alapján még növekedhet is.
b) A műanyagipari termékek ára szintén növekedhet a világgazdaság helyreállása, valamint hosszabbtávon az infláció felfutása révén.
Így a TVK által gyártott műanyagipari alapanyagok iránti kereslet minimum stabilnak mondható, azok értékesítési árai hosszú távon akár növekedhetnek is.

3) Hosszabbtávon megtérülő beruházás

a) Az épülő butadién gyár, mely 2015-től kezdheti meg a termelést újabb komoly bevételi forrás termelő egységgé válhat, mely hosszabb távon bőven kitermelheti a létrehozására fordított befektetést.

b) A beruházás megtérülését nagy mértékben segíti majd, hogy a Mol Nyrt. és a Japan Synthetic Rubber Corporation (JSR) egy vegyesvállalatot hoz létre, gumialapanyaggyártó üzem létesítésére (szintén Tiszaújvárosban), s ezen üzem 2017-től stabil vevőjévé válhat a jelenleg épülő butadién gyárnak.
A TVK részvénykereskedése kapcsán sajnos meg kell, jegyezni, hogy a papír piaca illikvid, így technikai elemzést nem célszerű végezni grafikonján. Azonban a grafikon alapvető tendenciáját leírva elmondhatjuk, hogy az árfolyam 2013. évi emelkedését követően, az utóbbi félév-év során egy platformépítési, konszolidációs szakasz volt megfigyelhető, melyből most kitörni látszik a részvényárfolyam.
S ha a grafikonra hagyatkozunk, az elmúlt 2 évi árfolyammozgás alapján 4.900 forint körüli célár adódik.

Ezen vételi elképzelésem mindenképpen közép-hosszú távon, a fentebb említett minimum félév-év időtávon válhat nyereségessé. Ebből fakadóan a stop losst is tágabbra kell hagyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése