01 június, 2015

BUX1512 beszűkülés



A) BUX1512

1) Technikai kép

Az index határidős termékének grafikonján láthatjuk, hogy az elmúlt 1,5 hónapban egy szűk sávban végzett oldalazó mozgást, s eközben megközelítette az emelkedő trendvonalat. Továbbá az is látható, hogy az említett időszakban a forgalom erőteljesen lecsökkent.

Előzőek pedig arra figyelmeztetnek benünnket, hogy nagyobb elmozdulás következhet. Minket kereskedőket foglalkoztató legnagyobb kérdés persze az, hogy vajon melyik irányba. Nos, az RSI csökkenő trendje a trendvonaltörés esélyét növeli.


2) Fundamentumok

Véget ért a gyorsjelentési szezon, melynek során a blue chipek kb. semleges, enyhén pozitív jelentéssel rukkoltak elő. Továbbá ismét túl vagyunk egy nemzetközi hitelminősítő semleges, enyhén pozitív véleményének megismerésén.
Láthattuk, hogy ezek egyike sem tudott nagyot dobni a BUX1512 árfolyamán, így az erőtlenedés jeleit követően, könnyen következhet egy korrekció a nagy menetelés után. Hozzá kell azonban tenni, hogy amíg az EKB önti a pénzt a piacra, addig a trendvonalról történő felpattanás esélye is benne van a pakliban.


B) A nagyobb kép után vessünk egy rövid pillantást az index főbb összetevőire is.

1) OTP


Az OTP grafikonján látható, hogy még él az elmúlt hónapok során kialakult emelkedő trend. Azonban észre kell vegyük, hogy ezen időszak alatt a forgalom folyamatosan csökkent! Továbbá a grafikonon kialakulhat egy fej-váll alakzat is. Ez pedig az RSI csökkenő trendjével karöltve könnyen az emelkedő trendvonal törését idézheti elő.

Az OTP Moody’s általi felminősítése persze tolhat még valamennyit felfelé az árfolyamon, azonban ez nem negligálja, inkább segíti a fej és vállak alakzat kiépülését. Véleményem szerint, a májusban kialakult napos gyertyák számára támaszt jelentő 5.900 forint környéki szint, a közeljövőben már inkább ellenállásként fog funkcionálni.

2) MOL


A MOL grafikonját szemügyre véve szintén elképzelhető egy fej-váll gyertyaformáció létrejötte. Gyorsan hozzáteszem azonban, hogy ez nem fest túl szépen, így elképzelhető, hogy csak túlműködött a fantáziám. :)

Viszont az elmúlt két hónap során igencsak távol kerültünk az emelkedő trendvonaltól, és az RSI is csökkenő trendben mozog – ezeknek pedig lefelé kellene, hogy szorítsák az árfolyamot. Továbbá van még egy áprilisban nyitva hagyott résünk, mely szintén visszatöltést igényelne ahhoz, hogy később tovább menetelhessen az árfolyam az északi irányba.

3) Magyar Telekom


Az Mtel grafikonján az utolsó pár gyertya már az emelkedő trendvonal alatt zárt. Az RSI a többi blue chiphez hasonlóan itt is csökkenő trendben mozog. Napos időtávon kialakulhat egy dupla csúcs gyertya alakzat. A dupla csúcs formálódása során a forgalom szépen csökkent.

4) Richter


A Richter grafikonjára tekintve megállapíthatjuk, hogy itt is megvan az esély egy dupla csúcs gyertyaformáció létrejöttére. Az RSI csökkenő trendben mozog és az utóbbi napok emelkedése során visszatesztelte az 50-es szintet.
Az Esmyával kapcsolatos április 27-én és május 28-án napvilágot látott hírek gyakorlatilag semmit nem lódítottak az árfolyamon.


C) Összegzés

Mind a BUX1512 mind a blue chipek technikai képe alapján megállapíthatjuk, hogy jó esélye van egy korrekció bekövetkeztének. Véleményem szerint ez esetben az ár első körben a legutóbbi aljig (kb. 21.460 forint) jutna, majd innen pattanva visszatesztelhető lenne az emelkedő trendvonal. Így a 22.500 forintról nyitott shortom esetén a veszteségvágó megbízást 23.000 forint fölé helyezve az említett célárral kalkulálva, a hozam-kockázat arány kb. 2:1

A short tartása során természetesen figyelni kell, hogy a felvázolt technikai alakzatok (trendvonaltörés, dupla csúcs, fej-váll) megvalósulnak-e. Illetve a nemzetközi gazdasági történéseken (EKB eszközvásárlási porgram, görög fejlemények, nemzetközi hitelminősítők magyar gazdaságról kommunikált képe, orosz-ukrán konfliktus, nagyobb indexek mozgása [DAX, S&P, NASDAQ]) is rajta kell tartanunk a szemünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése