29 január, 2015

BUX1512 short1) Az Index és határidős terméke

A) Technikai kép

a) A BUX index grafikonja a szerdai kereskedési nap során megérkezett a 17.000 pontnál található ellenállás-szinthez; majd a nap végére egy hullócsillag gyertyaalakzatot rajzolt ki (napos időtávon).
b) Ugyanez az alakzat fedezhető fel az index határidős termékének chartján a BUX1512-ön is, mely szintén ellenálláshoz érkezett. A ’hati’ esetében az ellenállást egy dupla csúcs nyakvonala testesíti meg 17.200 forint közelében.
c) Fentiek rövid távon esést vetítenek előre, ha azonban mégis tovább emelkedne a BUX1512, 17.600 forintnál újabb erős ellenállás várja (mely szint egy korábban letört fej és vállak alakzat nyakvonala).

B) Fundamentumok

a) nemzetközi környezet
- Az Európai Központi Bank (EKB) által meghirdetett mennyiségi lazítás (QE) jó eséllyel felpörgetheti az európai részvénypiacokat, épp úgy, mint ahogy a tengerentúlon láthattuk azt a FED azonos programja esetén. Ez pedig a magyar indexre is jótékony hatással lehet.
- Azonban az elmúlt napokban kissé túlfűtötté váltak a piacok így jócskán beleférhet egy erősebb korrekció, ezt a korrekciós mozgást a DAX30 már meg is kezdte.
- Az S&P500 és a NASDAQ100 szintén jelentősen esett az elmúlt két nap során, így a BUX1512 esetén is elképzelhető, hogy ’bepótolja’ az esetében eddig elmaradt déli irányú mozgást.
- Hosszabb távon előre tekintve, amennyiben a FED megkezdi kamatemelési ciklusát, az ennek következtében a fejlődő országok tőkepiacairól meginduló kiáramlás semlegesítheti az EKB pénzdömpingjének hatását vagy annak egy részét.

b) nemzetközi hitelminősítők
- A devizahitelek kivezetése jót tehet az országkockázati megítélés szempontjából.
- A tavalyi év második felében mindhárom nagy, nemzetközi hitelminősítő (Fitch Ratings, Moody’s Investor Service, Standard & Poors) körülbelül BB+ besorolásba helyezte a magyar államadósságot, stabil minősítéssel.
- Az államadósság egyöntetű stabil besorolása pozitív, azonban az elemzők állásfoglalása alapján, a “kiszámíthatatlan üzleti környezet” hatással lehet a jövőbeni beruházásokra (ezen keresztül a részvénypiacra is)
- Azonban, ha ’kishazánk’ valahogy kiérdemelne egy felminősítést, az mindenképpen nagyon pozitívan hathatna a részvénypiacunkra is
- Ezen felminősítést azonban nagy valószínűséggel nem segítik a kormány energetikai szektort érintő államosítási lépései.


2) Blue chipek

A) MTEL
Az index árfolyammozgását meghatározó Blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom esetén tűnik úgy, hogy van még élet a papírban. Igaz a rendszerint felmerülő felvásárlási pletykák jelenleg jegelve vannak. Továbbá a MobilTárca szolgáltatás sem durrant eddig túl nagyot. Illetve a technikai képet szemlélve azt találjuk, hogy az RSI a túlvettség jeleit mutatja.

B) Richter
a) 2hét alatt 2 pozitív hír is napvilágot látott:
- a társaság arról számolt be a múlt csütörtökön, hogy  originális készítményének, a cariprazine-nak a klinikai fázis IIIb vizsgálatai pozitív előzetes eredményeket hoztak
- a Richter bejelentette, hogy licenc és forgalmazási megállapodást kötött a Bayer HealthCare-rel egy fogamzásgátló tapasz értékesítéséről
b) az orosz-ukrán konfliktus a gyógyszerpiaci papírunkra is negatív hatást gyakorol hosszú távon
- a csoportszintű bevételek kb. 30 százaléka származik Oroszországból és mintegy 7  százaléka Ukrajnából
- így az említett két országból származó, erősen csökkenő rendelésállomány az árbevétel 1/3-át érinti
- valamint a jelentősen leértékelődő rubel szintén erős negatív hatást fejt ki az eredményre, (Ukrajnában dollár alapú az elszámolás)
c) az EKB kötvényvásárlási programja
- hatására az euró relatíve gyengül a többi devizához képest,
- így a Richter EU piacokról származó árbevételére, a gyengülő EUR/HUF árfolyam is jelentős hatást gyakorolhat
d) a Richter napos grafikonja a korábbi csúcs szintjéhez érkezett, s az indexhez hasonlóan egy hullócsillag gyertyaformációt produkált, mely technikai szempontból az árfolyamesés előjele lehet. Szintén az árazás déli irányú elmozdulását támogatja, hogy az RSI túlvett zónában tartózkodik.

C) OTP
a) az orosz és ukrán leánybankok hosszú távon valószínűleg továbbra is negatív hatással lesznek az anyavállalat kilátásaira
b) a piac valószínűleg már beárazta, hogy a bank nagyot bukott a devizahiteles sztorin,
c) az OTP napi grafikonja szerdán megérkezett egy 5 hónapja indult csökkenő trendvonalhoz és egy nagy eső gyertyát produkált, mely technikai szempontból nem fest biztató képet
d) látnunk kell azonban, hogy az OTP árfolyamgrafikonja egy intenzív emelkedés után platformépítésbe kezdett, vagyis ha képes áttörni az említett csökkenő trendet, villámgyorsan juthat el a 4.125 forintos szintre.

D) MOL
a) az olaj árfolyammozgása továbbra sem mutatja a fordulat jeleit, így elképzelhető, hogy eljut a 2008. októberi mélypontra; addig pedig az olajtársaságok árfolyama sem fog nagy emelkedéseket produkálni
b) szintén negatívum, hogy továbbra is bizonytalanságok övezik az olajtársaságot az INA vonatkozásában,
c) valamint a közel-keleti olajmezők környéki háborús helyzet sem pozitív tényezőként kerül számításba a MOL értékelése során
d) a MOL árfolyama két és fél hónapja tartó csökkenő trendvonalba ütközött és egy hullócsillag gyertyát produkált a szerdai kereskedési nap folyamán, ha még tovább tudna haladni, akkor nagyon gyorsan beleütközne egy 9 hónapja indult csökkenő trendvonalba, vagyis a technikai kép negatív,
e) szerdán az opciós szerződésről és részvénykihelyezésről napvilágot látott hírek hatása csak akkor lesz értelmezhető, ha az olajtársaság tájékoztatást ad róla, hogy mire használja az abból származó forrásokat.


Összegezve tehát, rövid távon short pozíciót fogok felvenni a BUX1512-vel történő kereskedés során. (Véletlenül sem figyelmen kívül hagyva a nyakunkon lévő gyorsjelentési szezont.) Középtávon a német gazdaság (hazánkra [is] gyakorolt) meghatározó szerepe miatt, napról-napra követnünk kell a DAX index alakulását.
Hosszabb távon pedig azt gondolom nagyképűség lenne véleményt nyilvánítani, hisz az elmúlt időszakban is jelentős turbulenciát keltő (nem feltétlenül várt) események következtek be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése