11 január, 2015

Átmenetileg gyengülhet a dollár a forinttal szemben



Az USD-HUF árfolyama H4 időtávon letört egy emelkedő trendvonalat valamint átesett a korábban leküzdött vízszintes ellenállásvonalon.


Napos perióduson az utolsó három gyertya fordulást vetít előre – legalábbis egy időre. Ugyanis az emelkedő trendben megjelenő gravestone (sírkő) doji és shooting star (hullócsillag) gyertyák egyaránt esést jeleznek a technikai elemzés alapján. Továbbá az RSI indikátor letörte a ráhúzott emelkedő trendvonalat.


Hetes bontásban az utolsó gyertya szintén hullócsillag. Az RSI pedig nem csak, hogy a túlvett tartományban mozog, hanem még egy divergenciát is felfedezhetünk az árfolyam és az RSI mozgása között. Ezek alapján pedig szintén az árfolyam esését várhatjuk. Az RSI havi perióduson is túlvett.
 

Összességében tehát a technikai tényezők alapján az árfolyam esését várnám. Véleményem szerint 239 forint környékére minimum visszakorrigálhat az árfolyam. Fontos azonban megjegyeznem, hogy egyelőre csupán korrekcióról beszélhetünk, vagyis a hosszú távú emelkedő trend törésére nem számítanék.

Fundamentális oldalról szemlélve a dolgokat, jó esély van rá, hogy az európai devizák utóbbi pár napban látott erőteljes gyengülését az Európai Unióval illetve az eurozónával kapcsolatos aggodalmak indukálták. Ez alapján szintén számíthatunk némi korrekcióra, ha kissé megnyugszanak a kedélyek.


Azt azonban a fundamentális vizsgálódás során is látnunk kell, hogy hosszabb távon további dollárerősödés várható. Ugyanis, ha 4-6 hónap múlva megkezdődik a kamatemelési folyamat az Egyesült Államokban, az mindenképp a dollár erősödését vonja majd magával. (S ennek legnagyobb kárvallottjai a fejlődő piaci devizák – köztük a magyar forint – lesz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése