19 október, 2016

OTP long

Legutóbb egy hete írtam az OTP-ről, igaz akkor a index összetevőjeként elemeztem kicsit. Akkori elemzésem célárát H4-en még aznap el is érte. (Akkor BUX1612-őt shortoltam, de csupán egy átlag kb. 100 pontot sikerült kicsikarni belőle.)

Alapvetően shortos alkat vagyok, akkor is csökkenő irányban elemeztem. (Valamiért arra jobban rááll a szemem, az agyam.) Az évek során azonban megtanultam, hogy nem szabad leragadni egy álláspontnál, sokkal inkább célszerű a “piaccal együtt élni”, aktívan követni a mozgást, változást, hangulatot és ezeket megfigyelve, elemezve kialakítani a várakozásainkat.
(Hozzáteszem, ez a tanulási folyamat nem úgy zajlott le, hogy roppant okos vagyok, hanem úgy hogy párszor hatalmasat buktam, azért mert nem voltam képes szemléletet váltani.)

Hosszas bevezetés után egy rövid elemzés, ráadásul long irányba (lehet, hogy fejlődök?).
Nos, a fundamentumok alapvetően jók, ezt egy korábbi shortos elemzésem során is említettem. Sőt, nálam okosabb, nagy elemzőházak is ezt írják. Ráadásul a korábbi helyzethez képest, immáron a technikai kép is pozitív és árfolyamemelkedést vetít előre.



Az OTP grafikonján napos időtávon egy zászló alakzat formálódott, melynek lobogójában egy fordított fej-váll alakzatot vélek felfedezni. Eddigi elemzéseim során azt tapasztaltam, hogy az “alakzat az alakzatban” nagyon erős technikai indikáció (természetesen, csak ha egy irányba mutat a két alakzat célára).

A zászló gyertyaformáció célára 8800 környékére mutat, ha nagyon kicentizzük a méricskélést akkor akár 8880-ra. A fordított fej és vállak gyertyaalakzatból pedig 7950-es célár számítható. Én mindenesetre maradnék egy konszolidáltabb 8800 forintos célárnál. Továbbá úgy tűnik, hogy az RSI is megtörte csökkenő trendjét.


Pozícióba lépés kitörés esetén (a lobogó, illetve a nyakvonal) 7550 felett. Stop loss aktiválás az alakzatok törlődése esetén (lobogó illetve a fej váll max. legalsó csúcsa alatt) 7100-nál. Céláras kiszálló 8800-on. Az ezekből adódó hozam-kockázat arány kb. 3:1.

3 megjegyzés:

  1. Pozinyitás 3 fázisban a tőke százalékában:
    7550 – 20%
    7550 – 25%
    7557 – 55%

    Talán lehettem volna türelmesebb (, de így is vártam délutánig), hiszen figyelgetve a kereskedést és a különböző időtávú grafikonokat látszódott, hogy benne lehet még egy korrektív mozgás (akár 7500 alá is). Viszont úgy ítéltem meg (az elemzésemet alapul véve), hogy fontosabb az, hogy poziban legyek, mintsem hogy túlzottan aggódjak a vállalt kockázat miatt.

    Ráadásul teljesen szabályosan jártam el, hiszen előre meghatároztam a sávot, melyben pozinyitást kezdeményezhetek, illetve a stop loss és a take profit szintet is előre meghatároztam (tehát nem ad hoc jellegű belecsapkodásról van szó).

    Most már csak azt kell tudni megvalósítani, amit még gyerekkoromban tanítottak sakk edzésen: ülj rá a kezedre, addig sem kapkodsz, hanem figyelsz és gondolkozol. Szóval, most megpróbálok ráülni a kezemre és nem zárni túl korán a pozit (egyik irányban sem).

    (Sajnos a Richtert már nem figyeltem délután, pedig arról is volt elképzelésem:
    http://www.tdtjani.com/2016/10/kitor-e-richter.html )

    VálaszTörlés
  2. Nos, eddig bírtam. Az egész pakk eladva 7860-on.
    Jutalék levonása után is maradt kicsit több, mint 3% plusz.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes volt a hét utolsó 2 napja. Csütörtök délután úgy láttam, hogy egy iceberg ajánlattal tartja valaki az árat 7850-en. Gondoltam megvárom a péntek reggelt, s ha még mindig úgy látom, hogy potyolínó gyanús, akkor zárom a teljes pozit. Nos ez megtörtént.

    Kb. 7780-ig vártam egy esést, nagyjából ott láttam az első szintet óráson. Gondoltam, ha az alá esik akkor egész a legutolsó nagy emelkedő gyertyáig (H1-en), illetve az ott lévő résig elmegyünk. Nos, ezt benéztem, a nagy gyertya tetejéig történt a visszateszt.

    Mivel az általam meghatározott szint alá estünk, majd volt egy korrekt hullócsillagunk is, onnantól nem követtem az eseményeket. Most majd agyalhatok, hogy hol kéne újranyitni a pozit!

    VálaszTörlés