03 október, 2016

Richter - dupla csúcsok és erős divergencia

A gyógyszerpapír mindkét nagy blue chipre hasonlít valamelyest. A MOL-ra abban, hogy napi grafikonján szintén szembeötlő a 100-as mozgóátlag támaszként való funkcionálása. Megvan azonban az a jelentős különbség, hogy a Richter már le is törte az MA100-at mint támaszt, hisz a legutolsó nagy piros gyertya csokor egyértelműen a kiemelt jelentőségű mozgóátlag alatt helyezkedik el. Ráadásul az RSI is az 50-es érték alatt mozog.



Az OTP-re pedig abban hasonlít a Richter részvény grafikonja, hogy szintén dupla csúcs alakzat fedezhető fel rajta, melynek bal válla szintén egy dupla csúcs. Továbbá az említett gyertyaformáció a hetes grafikonon is kivehető.
Sőt itt fel kell ismernünk, hogy tavaly év vége óta az árfolyam és az RSI mozgása között egy igen komoly divergencia alakult ki! Továbbá az RSI értéke folyamatosan támadja az 50-es középértéket, mely támaszként próbál szolgálni lassan immár 2 éve.



Igaz, hogy a hetes grafikonon az első komolyabb támaszzóna a 4800-4900 forintos sávban található (ide tart a 100-as mozgóátlag is); azonban a részvény árfolyama hatalmas menetelésen van túl, így bőven belefér egy tisztességes korrekció.

Az elmúlt időszakban számos sikerkészítményről (esmya, cariprazine, vraylar) számolt be a Richter, melyek (hellyel-közzel) azóta is szépen teljesítenek. Azonban az amerikai elnökjelöltek valamelyikétől még kaphat egy-két komolyabb pofont a helyi gyógyszeripar. Bár a Richter új készítményeinek legfőbb piaca Amerika, a társaság Európában és Ázsiában (Törökország, Oroszország, Kína, Japán) is igyekszik végigvinni az értékesítéshez szükséges engedélyeztetési folyamatokat.

A Richter súlya a CETOP és a BUX indexben egyaránt növekedett, mely egyértelműen pozitív a papírra nézve.

Az utóbbi hetekben tapasztalható forinterősödés azonban egyértelműen negatív a számos külföldi piaccal rendelkező (a Richter árbevételének mintegy 90%-a külföldről származik) társaság számára – mely ráadásul a korábbi beszámolók alapján, nem futtat származékos deviza fedezeti ügyleteket. Egy idén várhatóan bekövetkező amerikai jegybanki alapkamat emelés azonban a dollárerősödésen keresztül még kedvező hatást fejthet ki.


Az OTP-hez hasonlóan a Richterről is azt gondolom, hogy nagyon erős fundamentumokkal rendelkezik, jó befektetés lehet hosszú távon, rövidebb idősíkon azonban árfolyameséssel kalkulálok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése