03 október, 2016

MOL - teljes bizonytalanság

MOL elemzés

A MOL napos grafikonját szemlélve, a legszembetűnőbb, hogy a 100-as mozgóátlag az év eleje óta támaszként szolgál az árfolyam számára. Ezen kívül felismerhetünk még egy divergenciát is, mely két 3,5 hónapos oldalazó szakasz között alakult ki (s nem is követte komoly árfolyamesés).
Ezeken kívül berajzolható még egy vízszintes trendvonal 16740 forintos szintre, valamint egy tavaly szeptember óta tartó emelkedő trendvonal.



Összességében a napi grafikon alapján a március óta tartó (ugyan két részletbe tört) oldalazásra hívnám fel a figyelmet. Ez ugyanis tulajdonképpen egy komoly beszűkülés az árfolyam mozgásában, melyet gyakran heves elmozdulás szokott követni. Jelen esetben azt gondolom, hogy az olaj ki- vagy letörése lesz majd az irányadó.

(Amennyiben a hármas támasz [vízszintes trendvonal + 100-as mozgóátlag + emelkedő trendvonal] letörésre kerülne, úgy komoly zakóra számíthatunk.)



Az olaj (WTI) hetes grafikonján egy ferde eső trendvonal és a 100-as mozgóátlag kettőse húzódik ellenállásként az árfolyam felett és gátolja annak emelkedését. Egy kitörés esetén egyből a következő csúcsig menetelhetne a fekete arany, mely a 200-as mozgóátlag magasságában, 61,65 dolláros szinten található.
A bollinger szalagok összeszűkülése azt jelzi, hogy hamarosan (hetes időtávon!) jelentősebb elmozdulás következhet. Azonban ennek irányára sajnos nehéz következtetni (az RSI az 50-es érték körül táncol és a mozgóátlagok is kezdenek összesimulni).
Meglehet, hogy a novemberi OPEC ülésig nem is történik komolyabb változás.



Funda kissé elmismásolva:
- az augusztus 1-én lezárult ENI Hungária Zrt. felvásárlásán keresztül 173 Agip kúttal bővült a MOL magyarországi hálózata, tovább erősítve ezzel hazai vezető pozícióját
- külföld: az alacsony olajár betette a kiskaput az Északi-tengeren, a háborús helyzet Szíriában, az INA lerágott csont, továbbra is teljes bizonytalanság
- komoly (hazai) elemzőházak (KBC, Random) osztaléksztorival kalkulálnak a MOL kapcsán; erre sajnos nulla rálátásom van, viszont tisztelvén az említett elemzők szaktudását, beírom ide lehetséges pozitívumként,
- a tiszaújvárosi butadién gyárról tavaly november óta sajnos nem sokat hallani,
- (a MOL újra bekerült a Dow Jones Fenntarthatósági Indexbe, olvasható a társaság honlapján).


Összességében, hogy merre tart a MOL árfolyama, jelenleg nálam 50-50% ilyen RR-rel pedig nem fogadunk! Kivárás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése