28 április, 2017

OTP short


Egy fordított zászló gyertyaformációt vélek felfedezni az OTP napos grafikonján:


9 megjegyzés:

  1. Míg reggeliztem, az árfolyam megközelítette a 8200-ra berakott függő Tshort ajánlatomat.
    Így most visszamászok a gép elé és jobban odafigyelek egy kicsit.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos megint kicentiztem! Időnként megpróbálkozhatnék azzal, hogy nem pöccre az ellenállásra, hanem valamelyest alá teszem a beszálló ajánlatom.

    No, ez most már megtörtént, szóval figyelgessünk tovább mi történik, hol lehet majd jó beszálló (természetesen az alap elképzelésnél maradva).

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Egy kis ellenvéleményt írnék. Mit szólnál hozzá ha az a nyíl inkább felfelé mutatna. Indoklás: Támaszon van egy középtávú oldalazásban. Illetve a fő irány up trend az OTP-nél. Tehát ez már két dolog ami a kereskedésed ellen szól. Az utóbbi egy igen erős indok. Továbbá a nemzetközi piacokon új csúcsokat döntünk.
    Rövid távon most kis stoppal megveszed és az oldalazás tetején eladod. Ha tovább megy felfelé, újra megveszed.

    Üdv.
    Dávid

    VálaszTörlés
  4. Szia Dávid!

    Elsősorban köszi a hozzászólást.

    Ha csak a sávkereskedés szabályait nézzük, egyértelmű hogy a sáv széléről belépve meg lehetne próbálni egy long pozit nyitni, ebben teljesen egyetértek.
    Azonban, mint azt a képen is jeleztem, véleményem szerint az emelkedő trend (napos időtávon) már megtört. Ebből fakadóan, valamint a lefelé mutató technikai alakzat okán mutat a nyíl déli irányba.

    Természetesen a short csak akkor validálódik, ha kilépünk a sávból. Addig egyértelműen oldalazunk. Így a te verziód is könnyen lehetséges, hiszen az árfolyam felfelé is elhagyhatja a sávot. Korábban én is néztem 8800 körüli célárral rendelkező long pozi nyitást.
    Azonban az árfolyam március óta többször lepattant az eMA100-ról, vagyis az jelenleg már ellenállásként funkcionál, ráadásul mindezt a sávtetőn végigfutva teszi, azaz dupla ellenállás képződött egy longos kitöréssel szemben. Mindezekből fakadóan én jelenleg inkább a short jeleket keresgélem inkább a grafikonon.

    Sikeres kereskedést!
    Jani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      EMA20 EMA50 és EMA200 amit a leggyakrabban használnak. Ezt érdemes használni. Jelenleg a részvény még EMA200 felett van (8000,8 HUF az ema200). Kijött az emelkedő trendből ami múltév június óta tartott naposon, igen. Viszont a Heti charton nem jött még ki az emelkedő trendből és ez a legerősebb irány. E szerint javaslom kereskedni. Továbbá a down trendet is megtörte oldalazással ami Feb óta tartott.

      Üdv.
      Dávid

      Törlés
    2. Szia Dávid!

      Tényleg köszönöm, hogy írsz.
      Ha különböző idősík alapján elemzünk és kereskedünk, attól még mindketten lehetünk nyereségesek. Tehát ha te hetin nézed és az alapján is zársz, simán lehetsz pluszos, míg én a napos trendben szintén kényelmesen lekereskedek egy trendet, ami a te hetes időtávodon csak egy korrekcióként fog megjelenni, ettől a két dolog még nem mond ellent egymásnak.

      Viszont azt írod: "E szerint javaslom kereskedni."
      Ne haragudj, ilyet nem szoktunk csinálni!
      Mindannyiónknak megvan a saját stílusa, kereskedési rendszere és az alapján kereskedünk. Én is elmondhatom a véleményem bárkinek, aki megkérdezi, de soha nem "javaslok" és soha nem adok "tanácsot".

      Remélem sikeresen kereskedsz majd. És nem szeretném, hogy csak az én véleményem szerint ítéld meg a dolgot. Vannak rutinos, jó kereskedők a fórumokon, őket is megkérdezheted a "leggyakrabban használt" és a "javasolt" fogalmak kapcsán. Nekem az a tapasztalatom, hogy a tapasztalt kereskedők azon az állásponton vannak, hogy nem létezik a "szent grál" azaz az "egyetlen jó módszer".

      Üdv: Jani

      Törlés
  5. Jut eszembe, a nagy beszélgetés közben majd elfelejtettem leírni. A short ajánlat többszöri átpakolása után (8200; 8135; [és 8165 is gondolkoztam]) végül 8120-on nyitottam shortot. Lehet, hogy őrültség, de a nicknamehez hűen, 5x Tshort. A Stop 8525-re került.

    (Az előző bejegyzésemnél viszont egyelőre nem tudom megnyitni a hozzászólások/megjegyzések részt. Valószínűleg oda szakértői segítséget kérek majd.)

    VálaszTörlés
  6. A szerdai napot látva, azt terveztem, hogy csütörtökön 7700-7800 között valahol zárom a teljes pozit és majd pár nap múlva 8050-8100 között újranyitom. Ehhez képest pont nem voltam gép előtt (munkában), így lemaradtam a nagy bezúgásról. S abban maradtam magammal, hogy majd pénteken zárom, ha úgy alakul. Viszont a stopot nem húztam lejjebb.
    Ma reggel sikeresen bealudtam. Még ez is túlélhető lett volna, azonban mikor láttam a sávozást 7850-7870 között, megállapítottam, hogy sáv alatt tartás, felette zárás. Ehhez képest mégsem zártam a pozit kitöréskor.
    Végül 7925-ön zártam a pozit, s még itt is volt egy véletlen touchpad érintésem.

    Szóval a szokásos ügymenet: jó elemzés, katasztrófális kereskedés.

    Legfontosabb hibák:
    - alig megtervezett zárás és zárási körülmények,
    vagyis az, hogy pontosan milyen értékhatárok között zárok és hogyan teremtem meg a gép előtt tartózkodás feltételeit,
    - a stop loss korrekt húzásával nem védtem a nyereséget,
    - a szakmai érvek ellenére nem zártam határozottan és időben a pozit.

    A hatalmas amatőr hibák ellenére azért sikerült pluszban zárni az ügyletet. A jutalék és Tshort díj levonása után a tőkeáttét segítségével maradt: 5*1,63% vagyis a végeredmény nettó +8,15%. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a tervezett zárással (és nem a legalján) ez kb. +20% kellett volna legyen. Vagyis a nagyon buta hibáim révén a korrekten elérhető nyereségnek több mint a felét elbuktam.

    Nagyon remélem, hogy a második körben már nem vétek ilyen durva hibákat. A zászló lobogója által képzett sáv letörése alapján ugyanis azt gondolom, hogy az irányt már kijelöltük. Tehát azt tervezem, hogy a visszatesztben újranyitom a Tshort pozit (igaz most már pozícióépítéssel).
    Az újranyitást egyelőre a 8050-8140-es sávban képzelem el, ahová már helyeztem is el Tshort megbízásokat, de ezeket valószínűleg még mozgatni (akár törölni) fogom a látott árfolyammozgás függvényében.

    VálaszTörlés
  7. Nos, némi töprengés után (tekintettel a francia választás [jelenlegi] eredményeire, az erős DAX zárásra, az alsó kanócos heti OTP zárásra) úgy döntöttem, hogy kiveszem minden OTP függő short ajánlatomat és majd kézzel nyitok a héten, ha úgy látom, megfelelőek a körülmények.


    Jut eszembe, az előző hozzászólásomba elfelejtettem megemlíteni hibaként, hogy eszembe sem jutott a pozi részzárásokkal való likvidálása - rengeteg gyerekbetegséget hordozott ennek az ügyletnek a lekereskedése (sajnos jól látszik, hogy volt kihagyásom).

    VálaszTörlés