04 szeptember, 2014

Felelősségi körök a devizahitelek vonatkozásában



Devizahitelek kapcsán folyik a bankok keresztre feszítése. Biztos, hogy a bankok ügyeskedtek és ezt egy jogállamban (bármilyen legyen is az ma Magyarországon) természetesen nem szabad hagyni. Azonban vegyük észre, hogy a lakosság az árfolyam-különbözeten bukott hatalmasat, nem az egyéb kisbetűs részeken.

Sokan jártunk már úgy, hogy külföldi vásárlásaink után maradt egy kis euró a zsebünkben, melyet csak pár hónap múlva találtunk meg, és ilyenkor hogy örül mindenki, hogy visszaváltáskor többet kap érte, mint annak idején a HUF/EUR konverzió során. Azonban ez a szabály visszafelé is érvényes!
Vagyis ha a hitelünket devizában tartják nyilván, akkor idővel egy forintgyengülés során többet kell fizetnünk. Ez mindannyiunk számára világos, most mégis mindenki csak a „csúnya” bankokat szidja, és eszébe sem jut a saját felelőssége.

Gyakorlatilag az egyetlen felelősségteljes döntés ami eddig született ez ügyben az az, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015.01.01-től rendeletbe foglalja az új hitelek felvételeinek szabályait, többek között:
- az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket,
- mely szabályozás a devizahiteleknél jóval szigorúbb lesz, mint a forint alapúaknál.

Azonban a devizahitelek kapcsán kialakult problémakörben, nem csupán a bankrendszer legmagasabb szintjén álló intézmény bír felelősséggel.

A politikai „elit” felelőssége:

1) államadósság régóta létezik, de ha csak a ma parlamentben ülők ciklusaira gondolunk, akkor is már 24 éve tisztában vannak az államadóssággal és kockázataival:
az ÁKK (Államadósságkezelő Központ és elődei [utódai], [illetve korábban és egy időben az MNB]), mindig kénytelenek mérlegelni 2 kockázatot (számos egyéb tényező mellett persze):
a) alacsony árfolyamkockázat mellett (pl. hazai fizetőeszközben) felvett hitel -> magasabb kamat
b) alacsony kamat mellett (pl. devizában) felvett hitel -> komoly árfolyamkockázat
ez ugyanígy működik a lakosság esetében is, azonban erre egyetlen politikus sem hívta fel a figyelmet az elmúlt 6 év folyamán
2) Magyarországon a pénzügyi alapműveltség jelenleg nagyon szegényes, ez pár évvel ezelőtt már fel is merült parlamenti körökben, akkor tervezték is, hogy a középfokú oktatásban lépéseket tesznek a helyzet javításáért. Ha jól tudom, azóta sem történt semmi.

Lakosság felelőssége:

1) Ha hozok egy olyan döntést, mely hosszú távon befolyásolja az életem (10-20 év, azaz az életem 1/6-1/4 részére befolyással bír), akkor azt alaposan megfontolom. Ha valamit nem értek megkérdezek egy szakértő ismerőst, illetve félévente-évente felülvizsgálom a szituációt.
2) Mielőtt valamit aláírok, elolvasom. Ha nem értem, megkérdezem egy szakértő ismerősöm.
(Ez a probléma igen komoly ma hazánkban. Az emberek lusták végigolvasni az általuk aláírt dokumentumokat. És nem csak az alacsonyabb iskolázottságúak. Számos felsőoktatásban résztvevő hallgató [köztük jogász- és közgazdászhallgatók is] aláírták a diákhitel szerződést.
Ha jól emlékszem 2001-2002 tájékán került a kezembe egy ezzel a témával kapcsolatos ismertető, s az oldal közepén leírták a kamatot egy csillaggal az érték után. Lap aljára mentem, ahol ez szerepelt: * az állam a kamatváltoztatás jogát fenntartja. Le is raktam a doksit.)
3) Ha hosszú távú kötelezettséget vállalok, nem tolom ki a kötelezettségvállalás mértékét a teljesítőképességem mértékének legfelső határáig, mivel bármikor közbe jöhet valamilyen váratlan tényező.


Mindezzel persze nem arra szeretnék utalni, hogy jaj szegény bankok! S nem is arra, hogy kis hazánkban mindenki hülye, csak én vagyok vadászrepülő! :D Viszont mint látjuk:
- a politikusok a bankokra mutogatnak, miközben ők arra esküsznek fel, hogy legjobb tudásukhoz mérten vezetik a népet -> vagyis nagy a felelősségük és mégsem vállalnak fel belőle semmit
- a lakosság (szóban forgó része) maga hozta meg a döntéseit és mégis a bankokra mutogat -> önmaga kapcsán valószínűleg saját magának a legnagyobb a felelőssége, mégse hajlandó ezt beismerni.

Összegezve tehát, nagyon komoly változásokra lenne szükség, és nem csupán a jogszabályokban, de leginkább a gondolkodásmódban. Nagyon rendet kellene tenni itthon a fejekben!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése