23 március, 2021

OTP oldalazás - jöhetnek a kilengések



Sajnos az elmúlt 2,5 évben nem volt időm (és energiám) elemzést kitenni ide a blogomra. A tanulás és munka mellett megpróbáltam ugyan kereskedni (esetleg néha a magánéletre figyelni), azonban az ismert magyar mondás igazsága (mégpedig, hogy egy seggel több lovat megülni nem lehet) bebizonyosodott számomra is, ugyanis a mélyebb elemzések (és a kellő szintű egyirányú koncentráció) hiányában jelentősen romlott a kereskedési teljesítményem.

Sajnos továbbra sem tudok csak a kereskedésre összpontosítani, azonban havi 1 (rajzolgatós) elemzést megpróbálok majd kitenni. (Kicsit izgulok is, milyen lesz a visszatérés.)

 

kép forrása: internet

Egy ideje nézegetem az OTP grafikonját, s bevallom, kb. 1 hónappal ezelőtt úgy gondoltam, egyenes irányú mozgással fogjuk megnézni a 12.000-es szintet. Azonban az elmúlt időszak oldalazása azt mutatja, van még erő a papírban, s nem törjük ilyen egyszerűen a támaszokat.

 

A mai napon egy lehetséges dupla csúcsos kaszkád-jelenségre figyeltem fel az instrumentum különböző idősíkú grafikonjain. (Ha jól emlékszem a véralvadás kapcsán, még 2000-ben említette tanárnőnk ezt a jelenség típust – még mielőtt bárkiben is felmerülne, az albuminnak nagy valószínűséggel nem sok köze van az OTP charthoz! :D )

 


Visszatérve a grafikonhoz, a vízesés jellegű folyamat első lépcsőjét a 15 perces grafikonon véltem felfedezni. Nap végére az eMA100 törésével ennek az alakzatnak „sacc per kb.” teljesült is a célára.

S ezáltal létrejött egy újabb dupla csúcs (a kaszkád-rendszer második lépcsője), mely már H1 idősíkon is észlelhető. Ezen alakzat nyakvonalát – mely kb. 13.480-13.510 közötti sávban helyezkedik – erősíti a H1 timeframe 100-as és 200-as exponenciális mozgóátlaga, valamint ezen idősík Bollingerének alsó szalagja. Amennyiben ezen támaszok megreccsennek, gyorsan a 13.240-13.260-as ártartományban találhatjuk magunkat.

 


Ha elérkezünk az imént említett sávba, abban az esetben az árfolyammozgás egy újabb dupla csúcsot rajzol elénk (mely a kaszkád folyamat 3 elemét képezi). Ekkor a további árfolyammozgás mikéntjének pontosabb kikövetkeztetése érdekében haladjunk Batsányi János nyomdokain és „vigyázó szemünket az RSI-re vessük!” Az említett indikátor túladottsága ugyanis egészen jól jelezte az árfolyam felpattanását az utóbbi időben a vonatkozó idősíkon. Vagyis, ha az RSI ekkorra túladottá válik, számíthatunk egy tripla csúcs (pirossal) kialakulására, ellenkező esetben egy rövidebb oldalazás után (sárgával) eshetünk tovább a célár (12.750-12.780) felé.

(H1 idősíkon zavaróak tudnak lenni a rések. Bár, amikor eszembe jutott, hogy mit olvastam 2007-ben a rések kapcsán egy oktatóanyagban - melyet Macs_karom -tól kaptam még a Daytrader fórumon [régi szép idők] – az jelentős segítség volt a következtetésekhez. De a réselmélet OTP grafikonon való megvalósulásáról talán majd egy másik írásban.)

 


Felbontást váltva, H4-en láthatóvá válik, hogy 12.800 ft környékén már elérnénk az elmúlt pár hónap során kialakult sávozó mozgás ártartományának alját, így innen heves felpattanásra számítanék, egészen az elhagyott emelkedő trendvonal magasságába (13.700-13.800).

 

Folytatva a jövőbe látó tudományom csiszolását, napos grafikonon további oldalazó mozgást vázoltam fel, melynek végén a sáv letörésére és a 12.000 forintos szint visszatesztelésére számítok. Meg kell azonban jegyeznem, ha az utolsó két nap sírkő doji és hullócsillag gyertyáját követően nem törjük a napos periódusú grafikonon látható, tavaly szeptember óta életben lévő emelkedő trendvonalat, úgy pontatlanná válik az egész elképzelésem.

 


Kicsit hosszabb távon elérhetőnek tartom akár a 16.000 forintos árszintet is. Azonban tapasztalataim szerint egy erős és stabil emelkedés megvalósulásához szükséges egy tisztességes korrekció – ezért is várom a masszív 12.000-es szint visszatesztelését.

D3-as bontású charton jelöltem, hogy mely trendfordító gyertyaalakzatok utalnak az általam hamarosan bekövetkezni vélt árfolyamesésre:

- evening doji star

- bearish engulfing

- gravestone doji + confirmation + gravestone doji

- valamint a Bollinger szalagok beszűkülése is erőteljesebb árfolyam elmozdulás lehetőségét jelzi;

továbbá, hogy mitől tartom erős támasznak a 12.000-es szintet:

- vízszintes támasz-ellenállás zóna immár 2018 vége óta

- eMA100

- eMA200.

 


 

Összefoglalva:

a) rövid távú célár (a napokban)

12.800 környéke

b) májusban (a következő emelkedő hullám végén)

11.800 – 12.000 közti sáv (sell in may…)

c) nyár (június-augusztus közepe)

kiderül mekkora a nem teljesítő hitelek aránya

alacsony forgalmú, lassú, szötymörgős konszolidációs szakasz

d) ősszel (szeptember-október)

- céltartalékolás visszaírások

- forintgyengülés -> MNB alapkamat emelés     

                          -> növekvő banki marzsok

                                                                         -> forinterősödés -> magyar piacra visszatérő külföldi játékosok

- akvizíciós tervek beérése. 

így szépen megindulhatunk felfelé akár a 16.000-es magasságokba

 

 

kép forrása: internet

Jelenleg ezzel tudok indulni a „fedett pályás jövőbe látó” bajnokságon. - mert ne álltassuk magunk! Mindannyian csak a saját korlátaink által támasztott határokig látunk. 

S bár a tanulási készség, a szellemi frissesség és a rugalmasság egy ideig fenn (talán szinten is) tartható; azonban a kor előrehaladtával ezek növelése már (a rugalmasságé pedig sajnos a leg) kevésbé képzelhető el.

 

Nos, meglátjuk, hogy csak álmodtam valamit, vagy az általam vízionált árfolyammozgás találkozik is valamelyest a valósággal!



25 megjegyzés:

  1. Az elemzésben a kaszkád folyamat kapcsán (akkor még megvalósulandó/kiépülő) tripla csúcs célárát 12750-12800 között elértük. Onnan nyitottam is longot (derivatív termékekkel).

    Az elemzésem és annak lekereskedése kapcsán ami eddig pontatlan lett:
    - a tripla csúcs utáni „4. pukli nálam nem (vagy nem pont így) volt bekalkulálva” (így a shortomat jóval korábban is zártam, mint azt eredetileg terveztem),
    - ma reggel kicsit meglepett a nyitás első negyedórájában tapasztalt korrektív mozgás mélysége, én reggel 12.880-12.850 sávba vártam a korrekciót (ezt azonosítottam a tegnap m5-ön kialakult duplaalj nyakvonalaként).

    A továbbiakban:
    - 12760-as aljjal, 12960-as nyakvonallal szintén van egy long setup, azonban 13.000-nél is látható ellenállás, így ebből nem tudok teljesen precíz célárat számolni, de 12.200-12.300 között már több ellenállás húzódik, így addig várom első körben, ott tervezem zárni a long pozikat;
    - mivel az elemzésemben leírtak – véleményem szerint – eddig azért egész jól teljesültek, így azt továbbra is validnak tartom, az abban megfogalmazottakat igyekszem majd követni a nyitandó ügyletek irány és célár kijelölései vonatkozásában;
    - azaz, a következő 2,5 hétben a (2020.09.24-én indult majd) letört emelkedő trendvonal visszatesztelését várom (akár 14100 magasságában), még akkor is, ha ehhez át kell törni a 2021. január 11. óta élő csökkenő trendvonalat,
    ezt követően szerintem még mindig elképzelhető, hogy megtörténik a 12.000-es szint visszatesztje, majd onnan egy erős hosszabb távú long akár 16000-es magasságba;
    - ehhez persze folyamatosan után kell majd pontosítanom az elemzésben lévő értékeket, illetve valószínű többszöri pozizárás és újranyitás lévén fog megvalósulni az elemzésben foglaltak lekereskedése (meglátjuk mennyire leszek ügyes, kereskedésben még sokat kell fejlődnöm).

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, az aktuálisan futó derivatív longok zárását természetesen 13.200-13.300 közti alaptermék árfolyam sávban tervezem zárni (nem egy ezressel lejjebb, ahogy szerepelt az előző kommentben pontatlanul).

    VálaszTörlés
  3. Az EBOTPTL64 certik (melyek a teljes pozi 1/4-ét képezték) 13115-13070 közötti alaptermék ár mellett kiszórva.
    A maradék 3/4 rész, mely DE000SD9LYP0 mini future call, átvíve holnapra.
    Utóbbit valószínűleg célszerű lett volna elkezdeni likvidálni, mikor másodjára pattantunk le az ellenállásról, és csak a felét megtartani holnapra.

    Szinte biztos, hogy csinálhattam volna ügyesebben a megvalósult pozizárásokat. De ez van. Vissza kell szokni a kereskedéshez és csiszolgatni a régóta fennálló hibákat.

    VálaszTörlés
  4. A ma reggeli nyitás első negyedórájában zártam az összes DE000SD9LYP0 pozit is.

    VálaszTörlés
  5. Csütörtök este – péntek reggel óta azon gondolkozom, hogy lehet az árfolyammozgás kialakít egy dupla aljat, mielőtt megindul felfelé. Pénteken fél kilenc tájékán nyitottam is egy TDT short pozit, amit +0 eredménnyel zártam is fél tíz környékén, mivel úgy éreztem, túl nagy a csapkodás és abban nem szerettem volna részt venni. Onnantól kezdve inkább ügyintéztem, és épp csak rá-ránéztem a piacra.

    Azonban a péntek esti elemezgetés során ugyancsak a fenti véleményre jutottam. Indoklás:
    - elvi szint: ha az árfolyam nehezen hagyja el a sávot (vagy bármilyen szintet), akkor visszatérni is nehezebben fog oda,
    - gyakorlati jel: igencsak le-le pattogunk a 13.190 ről és a 13.270-es szintet is (amelynek környékét elérendőnek jelöltem ki, de lekereskedni nem sikerült [hisz korábban kiszálltam]) épphogy csak megérintettük,
    - technikai ok: m5, m15 és m30 idősíkon látszik valami dupla csúcs, vagy akár fej-váll szerű képződmény kialakulása,
    - tőzsdei játékosok kedvtelése: az EB kiírt egy új TS certit 12900-as kiütési árral, ilyenkor többekben megfogalmazódhat a gondolat, hogy „azért még csak jó lenne lemenni”…

    Szóval tudok érveket felsorakoztatni az „aktuális mániám” mellett. Ugyanakkor egyrészt miért ne lenne lehetséges, hogy a jelenlegi szinten erőt gyűjtünk, lezajlik egy szép platformépítés és innen lövünk ki 14.000 környékére. Másrészt nem szeretnék a saját elképzelésemhez túlságosan kötődni (erre azért figyelek már egy ideje).

    Örök dilemma:
    - hinni a saját elemzésemben (melybe tisztességesen beletettem a munkát) és a korrekcióknál nem kiugrálni, hanem tartani a pozit,
    - ugyanakkor semmiképp sem rabjává válni a saját teóriának.

    Utóbbiban persze segítség az elemzés után az árfolyammozgás során kialakult jelzések felismerése, valamint a saját szabályrendszer betartása (utóbbi kapcsán sajnos még mindig vannak eltévelyedéseim).

    VálaszTörlés
  6. Hm, ebből az előre jelzett (vélelmezett) esésből nem szedtem ki semmit.

    Értékelés:
    - érzékeltem a lehetséges korrektív mozgást (esést minimum 12900-ig), helyes
    - láttam és meg is fogalmaztam a sanszot az ellenkező irányú elmozdulásra, helyes
    - pénteken short nyitás, majd rövid időn belül zárás nullában, azaz képes vagyok zárni, ha úgy érzem szükséges, helyes
    - hétfő, short ajánlat elhelyezés 13240-en, majd kivétel, ha elbizonytalanodok, kiállok a könyvből, helyes
    - hétfőn délután és kedden sem nyitottam már short pozit az alacsony forgalom miatt, hiszen ha ellenem indul a piac nem tudok jól kiszállni (no nem azért mert hatalmas tételben játszom, hanem mert nulla forgalmú esésben egy közepes tétellel is alaposan elmozdítható ellenkező irányban az árfolyam), helyes
    - az árfolyam megérkezett az általam minimálisan elvárt (12900) szintre, azonban nem nyitottam long pozit, mert úgy éreztem, valami még hiányzik egy egészséges emelkedéshez, talán egy divergencia, vagy egy kifinomultabb long setup H1-en,
    nem tudom pontosan megmondani, érzésre valami nem stimmelt, s ez a legnehezebb, a fenti pontokat mind alá tudom támasztani logikai úton, itt viszont csak azt tudom mondani, hogy érzésre nem nyitottam pozit, mert valami még hiányzik,
    legszívesebben azt mondanám, hogy vissza kellene mennünk mégegyszer 12800-12750 sávba, de mi alapján? igazándiból egyelőre nem tudok TA érvet tenni mellé (esetleg egy talán kialakulót, de az meg mélyebbre 12600-ra mutatna), nem tudom, talán 12700-12750-12800 már jó beszálló lenne, de lehet, hogy simán megyünk tovább felfelé, mi alapján tesztelnénk vissza még egyszer? csak azért mert én úgy érzem? esetleg a nemzetközi szentiment (a mai zárások)? {vagy mert a Richterben is parallel mozgást várok 8200 környékéig?}
    érdekes, egész pontosan lőttem be, hogy 12800-12750 közé le kell jönnünk, hogy onnan 12240-12300 közé vissza kell szúrnunk, hogy onnan 12900-12800 környékére ismét vissza kell nézni,
    az elsőt korábban zártam, a második szakaszt úgyszintén, a harmadikban benne sem voltam, és a jelenleginél szintén nem vagyok poziban,
    nem érzem, hogy elnyusziznám a poziba állást, szimplán csak várok, vmi olyan setupra, amit megfelelőnek érzek: egy alakzat, egy jó szint, egy indikátor jelzés, vagy akár csak az az érzés, hogy igen, itt vagyunk, most lehet indítani a pozit,
    lehet megint túlságosan elveszek a részletekben – meglátjuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem jók a megérzéseid. Valami szerintem sem stimmel. Felfele kellene menni, de nem megy, Mondjuk esni sem esik. Itt érzi jól magát 13050 és 13150 között. Valamire várnak a befektetők és az árfolyammozgató Móka Mikik egyaránt.

      Törlés
  7. Nos, igen. Előző megjegyzésemben történt Richter 8200-as beírásom kapcsán csupán annyit, hogy ennyi a különbség, ha elemzek valamit, vagy ha csupán ránézek és úgy fogalmazom meg a várakozásomat. Pedig a Richtert is újból el kell kezdenem figyelni, mert azt gondolom, hogy ott is nagy és lekereskedhető elmozdulások lesznek (long és short irányban egyaránt).

    VálaszTörlés
  8. Ez a kaszkádos jelenség fantasztikus. Szépen megcsináltad.
    Felfigyeltem rá én is, de nem tudtam vele mit kezdeni. Betettem az alakzatok közé. Ha legközelebb szembe jön remélem ráismerek.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen MaciBear! Jól esik az elismerésed!

    Bocsánat, csak most vettem észre a kommented. (Épp arra készülök, hogy megfogalmazzam az ügyetlenségem az aktuálisan tervezett short kapcsán, amit sikerült kihagynom.)

    VálaszTörlés
  10. Tegnap szinte tökéletesen úgy mozgott az OTP árfolyama, ahogyan azt vártam. Örültem, hogy érzem, mi történik. De óvatosságból nem nyitottam rá 13240-en a tervezett shortot. Gondoltam, majd ma. Reggel el is helyeztem 13200-ra és az ennek megfelelő árú certi magasságokba a short beszállókat.

    Mint látható, ma meg sem közelítettük azt az árszintet, így 13:30-kor vissza is vontam az összes ajánlatomat. Úgy tűnik, ezt a lehetőséget sikerült alaposan elpuskáznom. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én ma jóval mélyebbre vártam (kb. 12.700-12.800 közé) és azt tippeltem, hogy zárásra visszahúzzák 12.880-13.070 közé.

    Úgy tűnik, ezt megint eltötymörögtem. Úgy érzem, jó elemzéseket készítek, de még mindig rengeteget kell fejlődnöm a kereskedés terén. Mondjuk most legalább a korai nyitás hibájába nem estem. De jelenleg ez valahogy nem nagyon tud vigasztalni…

    Ez van! Figyelgetek tovább. A posztban megfogalmazott várható főbb árfolyammozgások bekövetkezésében továbbra is hiszek. Így lassan elkezdem figyelni, honnan indulhat majd egy intenzívebb emelkedés 14.000 fölé. Majd onnan vissza 12.000 környékére. És végül továbbra is fenntartom a 16.000-es célár környékének még idén történő elérését.
    (És ahogy számos elemzésem végén megjegyzem, így most is: természetesen elképzelhető, hogy tévedek.)

    VálaszTörlés
  11. Épp csak hogy megírtam a kereskedésem kapcsán bennem megfogalmazódott csalódást, már jöttem is vissza figyelni a chartot, a könyvet, stb. – hisz az élet nem áll meg!

    Ránézek az intraday vonalgrafikonra: hm, milyen szép búgócsiga (14:40-14:55)! Hm, aranyos! – na jó, ne szórakozzunk! De… Rendben, megnézem japán gyertyákkal is, végülis, az időmbe belefér.
    És a meglepetés: tökéletes doji m15-ön, jó hát ilyet már láttunk, m30-on dettó, H1 szintén, most nézzem meg H4-en is?! bakker, hát ilyet még nem nagyon skubiztam a magyar piacon! tökéletes doji négy idősíkon. Hoppá-hoppá, hölgyek-urak! Figyeljünk kérem! Itt van feszültség a piacban rendesen (az alacsony forgalom ellenére is)!
    Azt hiszem, ez tökéletes jelzés, hogy mikro szinten szételemezzem a chartot a hétvége folyamán! Sajnos grafikont nem tudom, hogyan lehetne beilleszteni a kommentbe, így csak szöveges elemzés lesz – de úgyis hamarosan érettségi időszak! :D :D (Erről jut eszembe, irkálás helyett, lehet hogy inkább tanulnom kellene – meglátjuk!)

    (Az mondjuk érdekes, hogy a Randi szoftverben a H4-es gyertyák így adódnak: 09:00-11:00; 11:00-15:00; 15:00-17:00, de legalább kétféle bontást tudok vizsgálni H4 idősíkon [progi + investing.com]).

    Egy biztos! Ma már rá ülök a kezemre és nem nyitok pozit. (Még ha látok is lehetőségeket a grafikonban.)

    VálaszTörlés
  12. Nos, eddig szépen leírtam, hogy miket látok és miket hagyok ki; de akkor most talán szakadjak ki az elbeszélő műfajból és végezzek el egy nagyon fontos feladatot! Mégpedig, hogy szembesítem magam az elkövetett hibával. De éppúgy ahogy a betegségek esetén, úgy itt sem tartom sokra (elégségesnek) a tüneti kezelést; ez esetben is az okot szeretném megkeresni és azon keresztül kezelni a problémát. Ha nem nyitok pozit az még nem feltétlenül hiba. A hiba az lehet, ha a „nem nyitás” oka megalapozatlan. Kezdjük is el vizsgálni!

    Első eset: a piac csapkodó jellege miatt nem nyitottam – teljesen rendben van, megvédtem magam egy darálóba kerüléstől. Második eset: az alacsony forgalom miatt nem mertem pozit nyitni – azt gondolom, ez még akár elfogadható is lehet. Harmadik eset: érzésre nagyon nem stimmelt valami – ha akarom, még ezt is elfogadom magamnak, hisz ha nem érzem a piacot, a „nyitás jóságát”, akkor a zárásét sem fogom.

    Negyedik eset: csütörtökön terveztem short pozit nyitni 13240-ről, azonban elnyusziztam. Előzmények: előző hét pénteken megállapítottam, hogy átestünk a támaszon, ami a későbbiek során ellenállásként funkcionálhat, szintje: 13240, short pozit nyitottam, majd rövidesen zártam is nullában. A hétvégi elemzés során ugyanerre jutottam, így hétfőn ajánlatot helyeztem el 13240-en, amit később kivettem. Hétfőn délután és kedden továbbra is azt éreztem és tapasztaltam, hogy ott a támasz-ellenállás szint és jól is működik, azonban az alacsony forgalom miatt nem nyitottam pozit. Szerda esti elemzésem során továbbra is ugyanezen álláspontot tudtam megerősíteni magamban, továbbá ekkor elkezdett kialakulni egy alakzat m15-ön, melyről azt feltételeztem, hogy dupla csúcs, vagy fej-váll lesz, azonban ennek létrejöttéhez még nagy valószínűséggel legalább illene megérinteni a 13240-es szintet.

    Azaz csütörtökre csaknem 1 heti elemzés volt mögöttem, mely során mindig ugyanarra az eredményre jutottam, mégpedig, hogy a 13240-es szint ellenállásként fog funkcionálni m15-ön. Illetve van egy ellenállás, melyet figyelgetek immár 2 hónapja és stabilan bizonyít magasabb idősíkon és az most pont egybeesik ezzel a szinttel. Vagyis brutál erős ellenállás szintet azonosítottam és még egy gyertyaformáció kialakulását is vélelmeztem, melyből komoly esésre számítottam. Valamint elmondható, hogy másfél hete az árfolyam a jelzett szint fölé mindössze 2 alkalommal szúrt fel, akkor is csupán 20-30 forinttal, vagyis van egy nagyon szűk és biztos stoppolási lehetőségem az adott szintről indítható short pozícióval és egy minimum 10x de folytatólagos alakzatot feltételezve akár 35x ekkora targettel. És az tök mindegy, hogy mi valósult meg (kb. 10-13x), a lényeg, hogy ilyen minimális stop és az adott időtávon (m15) ennyire erős ellenállás esetén, gyakorlatilag nincs olyan forgatókönyv mely mellett szakmailag ne lenne kötelező rányitni a lehetőségre, de legalább előtte elhelyezni az ajánlatot.

    Hát mégis, mi a francot csinálok én?! Ellenállás alól (jelen esetben róla) történő pozinyitás – TA általános iskola – kihagyása (ráadásul úgy, hogy tisztességes elemző munka előzi [alapozza] meg)?! Gyakorlati jegy: egyes!! Szeretnék ebből {elemzés-kereskedés} megélni? Igen. Akkor viselkedjek is úgy! Jó elemzőnek tartom magam? Igen. Akkor viselkedjek is úgy! Gyenge kereskedőnek tartom magam? Igen, de szeretnék fejlődni. Akkor viselkedjek is úgy!

    Most szépen beülök a hátsó padba, hétvégén pedig igyekszem minél tisztességesebben elkészíteni a házifeladatot, s remélem, hogy a következő feleléskor szépítek majd.

    VálaszTörlés
  13. A hétvégi elemzés summázása az lett, ha kitörünk az eMA200 szorításából H4-en, akkor mehetünk fel nagy lendülettel. Azonban ennek előtte még azt vártam, hogy az m15-ön kialakult (és H1-en is észlelhető) emelkedő háromszög alsó szárát még visszateszteli az árfolyam. Utóbbi kimaradt – így én is.
    Az irányokat érzem, de az ütemet valahogy nem.
    Figyelek tovább, hátha ráhangolódok, vagy lesz olyan korrekció, melyet már én is érzek és fel tudok szállni egy talán már (long irányba) futó vonatra.
    Sajnos csak annyit látok, hogy bármi jöhet: korrekció az említett emelkedő szárig, vagy emelkedés a hosszú (napos) csökkenő trendvonalig. Bizonytalankodás van, figyelés, várakozás. Meglátjuk.

    VálaszTörlés
  14. Ha igaz, amit az eddigiekben megállapítottam, mégpedig, hogy az eMA200 erős támasz-ellenállás szintként funkcionált H4 idősíkon (az elmúlt kb. két hónap során); akkor ennek figyelembevételével annak környékén (kb. 40 forintos tűréssel) el lehet kezdeni csipegetni, gyűjtögetni; stop loss szintként pedig az előző bejegyzésben említett emelkedő háromszög alsó (emelkedő) szára szolgálhat. Valami ilyesmit próbálok majd most megvalósítani – meglátjuk milyen bátorsággal-dinamizmussal-sikerrel!

    VálaszTörlés
  15. Az ember figyeli a piacot, az alaptermék árakat, a certifikátok árait, elemzi a grafikont, figyeli az ajánlati könyvet, számolgat, hova eshet az alaptermék ár, ebből kalkulálja, hol fog kikötni a certifikát ár. Felbontogatja a tőkéjét kisebb részekre, ajánlatokat helyez el. Majd azzal szembesül, hogy az ár elmegy közel arra a szintre, melyet számolgatott, viszont a szégyenletes forgalomnélküliség miatt komoly spread alakul ki az alaptermék árban és mégnagyobb a certifikátéban. Várakozik, várakozik, majd kiveszi a nem teljesült ajánlatait, melyek elhelyezését hosszas figyelem és számolgatás előzte meg. Csak maga a kereskedő tudja, hogy az adott napon létrejövő nulla darabszámú ügylet mögött is mekkora munka van.
    Régen lehetett daytradelni a Fotexszel, ma meg az OTP árfolyam vételi és eladási oldala között úgy alakul ki kb. 0,7%-os spread, hogy az 20-30 percre fennmarad – szégyenletes! Az ember sokszor elgondolkozik, hogy hagyni kellene a magyar piacot (meg a ráépülő certiket is) és átnyergelni valamely forgalmasabb tőzsde termékeire.

    De az igazság az, hogy nem a kereskedőknek kellene kereskedési országot váltaniuk, nem a magyar munkavállalóknak kellene tisztességes fizetésért külföldre vándorolniuk, nem az egészséges igazságérzettel rendelkezőknek kellene a demokrácia-érzetért külföldre menekülniük (és még sorolhatnám [oktatás, egészségügy]). Sokkal inkább a regnáló kormánynak kellene szégyenkezve, szemlesütve eloldalognia. Vissza kellene szolgáltatniuk az ellopott pénzeket, a saját hasznuk érdekében eladott emberi életeket. S közben szögesdróttal ostorozniuk magukat, melybe az van belevésve, hogy „Magyarország jobban teljesít”.
    Kedves olvasó, (ha maradt még valaki az elmúlt 1,5 heti ügyetlenkedéseim után,) ez továbbra is egy alapvetően gazdasággal foglalkozó blog, de az elemző-kereskedő is csak ember, neki is vannak az ügylethez közvetlenül kapcsolódó dolgokon kívül is gondolatai, érzései.

    De szerencsére a trader már a konkrét ügylet megnyitása előtt is előre tekint és már akkor is vélelmezi majdan kialakuló gyertyaformációk létrejöttét. Így, ha nem tud profitálni egy olyan leszúrásból melynek megvalósulását feltételezte, és még elő is készítette annak lekereskedéséhez a szükséges ajánlatokat, akkor utóbbiakat kiveszi és újból figyelő pozícióba áll. Szóval az ajánlatkivétel után most ismét várakozás és figyelés. Például arra, hogy mikor lehet majd beszállni egy kialakuló dupla csúcs vagy fej-váll alakzat törésébe (m15). Majd zárni az ügyletet és optimális esetben újat nyitni egy emelkedő háromszög alsó száráról (H1).

    Nos, egyelőre ennyi.
    Ja, és bármikor benne van a pakliban, hogy tévedek.

    VálaszTörlés
  16. Vesszek meg ha értem az árjegyző árképzését!
    Időnként szégyenletesen nagy a spread. Nézem az alapterméket. Ott mennyi, hogyan alakul a két oldal. Semmi összefüggés.
    Ugyancsak nincs összefüggés időnként a pillanatnyi árjegyzői ár és a részvényár között. Ugyanannál a szintnél 20-30 forinttal is odébb van az árjegyzői ár. Teljesen mindegy, hogy közben mekkora az alaptermékben a spread, hogyan alakulnak a betett ajánlatok darabszámai.
    Napi kereskedésre teljesen alkalmatlanná vált. Ami egyelőre még mindig vonzó benne, hogy relatíve gyorsan lehet időnként 50-60%-os nettó hozamot elérni, netán duplázni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Ugyanígy látom én is az árjegyzői működés problémáit az Erste certiknél. Illetve, ami még szintén zavaró, ha valaki nagyobb tétellel üti meg az árjegyzőt, mielőtt mondjuk én pozit szeretnék zárni, akkor várhatok 5-10-15 percet mire az árjegyző visszaáll, addigra pedig már bőven arrébb kúszhat az alaptermék ár is – végső soron ez az a probléma, amit írtál is, hogy daytradere tulajdonképpen alkalmatlan. Valamint teljesen egyetértek azzal is, hogy a tőkeáttétel az egyetlen vonzereje ennek a lehetőségnek.

      Ezen problémák miatt is kezdtem el nézegetni a Frankfurti börze oldalán elérhető derivatív termékeket. Úgy látom, ott folyamatos az árjegyzői jelenlét. Ami viszont zavaró, hogy short irányra alig találok terméket. De az ott elérhető termékekkel még én is csak ismerkedek egyelőre. Ami a legjobb, hogy a legtöbb külföldi komoly részvényre vannak derivatíváik. Szóval tervben van, hogy aktívan kereskedjek az ott elérhető lehetőségekkel. Viszont egyelőre itthon is vannak/várhatóak azért szép mozgások.

      Törlés
  17. A fórumon felvetődött a kérdés, hogy mi lehetett az a 16 óra tájékán történt erőteljes hirtelen leöntés, illetve, hogy meddig száguldunk még felfelé és utána merre tartunk. Ezen kérdések kapcsán megfogalmazott válaszom beillesztem ide is, hogy később is visszakövethessem jelenlegi gondolatmenetem (és azok utólagosan már kiderült hiányosságait).

    Én arra tippelnék, hogy egy nagyobb szereplő tesztelte a piacot. Egy komolyabb mennyiséget ráönt a piara és megfigyeli mi lesz a reakció. Egyrészt milyen mélységig söpri ki a könyvet, másrészt ez generál-e újabb eladásokat, harmadrészt visszaépül-e a könyv vételi oldala és ha igen, akkor milyen gyorsan (mennyi idő alatt). Persze ez csak a saját elképzelésem, lehet hogy teljesen más van a háttérben.

    Mivel a piac jól viselte a tesztelést, így a nagyobb tétellel longban lévő szereplő látja, hogy nem kell még sietnie a kiszállással. Várhat, hisz úgy tűnik van még erő a piacban „bőven”. Tehát zárhatja a poziját apránként, ahogy haladunk felfelé.

    Az, hogy ez a felfelé meddig tart, illetve, hogy ez az erő mekkora, persze csak közben derül ki. Én maradok továbbra is az elemzésemben megfogalmazott forgatókönyvnél. Amiből eddig megvalósult a folytatólagos short setupok (én kaszkád jelenségnek tituláltam) célárának elérése 12750-nél (elemzésemben 12800-at írtam). Véleményem szerint most zajlik az elhagyott emelkedő trendvonal visszatesztje. Az elemzésemben ugye a folyamat (oldalazás, bezuhanás, majd visszateszt) jóval gyorsabb lezajlására tippeltem, így az ott beillesztett képen is alacsonyabb szintre jött volna ki a visszatesztelés „érintési pontja” (kb. abba a magasságba, ahol most járunk), ezzel az időbeli eltolódással viszont már kb. 14300-14550 közé adódhat valahová {amennyiben a feltételezésem helyes}. (Azt, hogy lesz-e előtte némi korrekció H1-en vagy megyünk tovább felfelé nyílegyenesen [pl. egy zászló értelmezésben 13350-ig] persze nem tudom megítélni.)

    Azt gondolom, mire elérjük az elhagyott trendvonal érintési pontját, sok nagy szereplő el is adogatja majd a pakkjait az emelkedésnek örvendező kisebb játékosoknak. És innen indulhat majd meg egy erőteljes korrekció, melynek célárát a 12000 forintos szint környékére helyeztem a (ld. a bejegyzésben). Mivel a hosszú ideje életben lévő csökkenő trendvonal áttörését követően csupán némi oldalazás történt, majd kirobbant az árfolyam és azóta sem történ visszateszt, így az esés eleje meglehetősen intenzív lehet (ezen persze lassíthat, ha időközben kialakul valamilyen trendfordító alakzat az előző csúcs szintje közelében [inkább alatta]).

    Amennyiben elképzeléseim szerint alakul az árfolyammozgás és valóban éles fordulat következik az elhagyott emelkedő trendvonal visszatesztjét követően, akkor is úgy gondolom, hogy 13200-13300 környékén megállónak kell jönnie a lejtmenetben. Ugyanis a (rajzom alapján) 29-én áttört, 3,5 hónapig élő csökkenő trendvonal nagyon erős volt, így az a lejtmenetben már támaszként fog funkcionálni. Azt persze nem lehet egyelőre megítélni, hogy onnan visszapattanunk és kirajzolunk valami dupla (tripla-négyes-ötös stb. 😊 ) csúcsot (ezt tartom valószínűbb forgatókönyvnek), vagy oldalazásba kezdünk (egy inverz zászlót formázva) és ezt követően ütjük át a támaszt.

    Mindenesetre várom a 12000-es szint visszatesztelését és az onnan történő elrugaszkodást a 16000-es magasságokba (nyilvánvalóan időközbeni megállókkal).

    VálaszTörlés
  18. jelenleg így látom:

    W1
    https://invst.ly/upmv2
    D1
    https://invst.ly/upmj-
    H4
    https://invst.ly/upmp1

    VálaszTörlés
  19. Tanulás közben adtam magamnak 15 perc pihenőt – na jó, 45 perc lett belőle. De kikapcsolódás gyanánt legalább jól összefirkáltam az OTP hetes grafikonját :)
    https://invst.ly/uq9sa
    Az elemzésemben eddig a 12000-es szintet jelöltem meg az esés célárának, azonban a 11000-es szint környéki trendvonal-metszési csomópont most kissé elgondolkoztatott.

    VálaszTörlés
  20. A héten egész szépen (következtethető módon) mozgott az árfolyam, csupán az alacsonyabb forgalom miatt volt valamelyest töredezett a kép – de (long és short irányba is) végig az általam vártak szerint mozgott. Az eddigi szituációkra nem nyitottam rá. Gondoltam kivárok egy stabilabb lehetőséget. Úgy láttam, ha 14120-on megpihen az árfolyam, onnan (az előző csúcs alól) lehet egy short pozit indítani. Ha továbbmegy (és az MACD-n is megtörténik H4-en a felfelé metszés), akkor a következő short nyitási lehetőség 14400 (a januári csúcs szintje) majd 14630 környéke – és jelenleg úgy tűnik, van még lendület a papírban.

    Nos, ehhez képest mikor az árfolyam átszáguldott az említett 14120-14140-es tartományon, nekem valahogy sikerült rányitnom 14200-on egy derivatív short pozíciót, melyet természetesen zártam is, mikor az ajánlati könyvben látszott, hogy elfogy majd a 14300-on lévő nagy (33000 db) eladói ajánlat. Így sikerült összehozni egy szép buktát, mely egyértelműen a pozinyitási fegyelmem hiányának tudható be. Tisztában vagyok vele, hogy nem célszerű a létrafokok közé lépni, én mégis megtettem, be is estem közéjük. Hogy sikerült így pozit nyitnom? (Talán belejátszott a fáradtság, és az is, hogy az eddigi lehetséges pozikat viszont [szándékosan ugyan, de] hagytam elszaladni; így ilyenkor kicsit jobban ki van már éhezve a tradere az ember. Ettől függetlenül, a lényeg, hogy ezt elcsesztem.) De ez van, aki játszik, viselje méltósággal a veszteségeket is!

    (Miután a fentieket leírtam, még jó pár órán át agyaltam, hogy tulajdonképpen mire is nyitottam pozit. Mivel semmi racionális okát [konkrét short jelzést] nem találtam, leginkább arra tudok gondolni, hogy a [tanulás intenzívebbé tétele miatti] kb. 1 hete tartó napi 2,5 óra alvás [és az ezzel járó fejfájás] okozhatott némi áramszünetet a kicsi kobakomban az aktív figyelés során.)

    Jelenleg marad az aktív figyelés. Illetve annak folyamatos vizsgálata, hogy szükséges-e koncepció váltás. Jelenleg továbbra is úgy érzem, hogy az árfolyammozgás korrekcióért kiált. Azonban jelenleg short nyitási jelzés nincs. Long nyitás sajnos nem esik kezemre egy túlhúzott piacon, short jelzés meg nincs, marad a skubizás.

    VálaszTörlés
  21. Most már szépen látszik, hogy az előrejelzés, melyben azt prognosztizáltam, hogy először a 12000-es szintet látogatjuk meg, s csak utána indulunk meg a 16000 irányába nem lett helyes. Nyilvánvalóan a múlt hét csütörtökön megfogalmazott „vizsgálom, hogy szükséges-e koncepcióváltás” gondolat óta ezt egyre inkább érzékeltem. Sajnos a hurráoptimizmusos árfolyammozgásokat sose éreztem annyira, így pl. a ma elhelyezett long beszálló ajánlatom sem teljesült. Szépen kimaradtam ebből a long körből. De a pár évvel ezelőtti önmagamhoz képest legalább már csak „ingyen mozizok” és a papírral kapcsolatos túlvettség-érzet ellenére sem nyitok short pozikat, míg nem lesz fordulós jel.
    Mindenesetre azért „vigyázok a vonalaimra” :D
    https://invst.ly/uvxf0

    VálaszTörlés
  22. Szia Jani! Most mi az elképzelés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!
      Vizsgára készültem, így nem vettem észre a feltett kérdésed, elnézést!
      Ha minden jól megy, ma írok majd egy bejegyzést, hogy mit látok rövidebb távon.

      Törlés