09 május, 2017

Aktív figyelés - némi töprengés, hogy kellett volna okosan


Tegnap kb. 16:20-kor felfedeztem H1-en egy füles csészét az OTP és a BUX1712 grafikonján.
Elgondolkoztam, hogy belevegyek-e, de zárás előtt nem tartottam célszerűnek.
Ma nyitás óta figyelem a grafikonokat, az ajánlati könyvet – de mindezt hiába, egyszerűen nem éreztem, hogy igen, most van meg a valós lendület, most kell long pozit nyitni.

Pedig a techikai oldalról megvolt az alátámasztás.
Ráadásul, 28-án az OTP és az MTEL lefele, a MOL és a Richter felfele mutatott, ez bizonytalanságot indkulált bennem, és eszembe sem jutott, hogy hozzányúljak a BUX hatihoz. Tegnapra ez is megszünt és mind a 4 nagy papírunk kb. egy irányba állt.
De mégis bizonytalan voltam/vagyok.

Nem tudom, hogy kellene/hogy kellett volna okosan csinálni.
A tegnapi tervekkel ellentétben úgy tűnik, ma aktív figyelés lesz csupán.

De pontosan tudom, hogy a figyelemnek, a felkészülésnek is megvan a maga jelentőségteljes szerepe.

15 megjegyzés:

  1. Nos, igen.
    És még most is, halvány fogalmam sincs, mi lett volna a jó megoldás, hogy ezt viszonylag biztonságosan lekereskedjem.
    A szárnyalást látva azért ez időnként elég bosszantó tud lenni! :(

    VálaszTörlés
  2. MOL a zászlóból még mehet kb. 22800-ig.

    Richter a dupla fülű csészéből kb. 7200-ig.

    Mtel, ha legyűri az eMA100-at egy ferde nyakvonalú dupla aljból szintén mehet az előző csúcsig, kb. 502.

    OTP a mai elvárásomat (8135) kicsit túlteljesítette (kár, hogy nem mertem rányitni tegnap zárás előtt). H1 és H4 idősíkon már ellenállásnál van. Naposon esetleg felszúrhat 8380-ig. Pontosabban addig megy, amíg akar, csak az előbb jelzett érték felett már borul a zászló elméletem.

    BUX1712 a H1-en írt füles csészéből a célárat gyakorlatilag pöccre megcsinálta, eljutva ezzel az előző csúcsig naposon. Viszont, mivel a blue chipek szépen állnak, ezért némi erőgyűjtés után kapaszkodhat még fölfelé. S ezzel negligálhatná a szigetfordulós rést (kanócok miatt persze ez csak félig igaz alakzat).

    Kb. ezeket látom, de nálam egyelőre figyelés van.

    VálaszTörlés
  3. 8315 forinton nyitottam ma 5x Tshortot. Lehet, hogy nem volt a legbölcsebb döntés a holnapi gyorsjelentés előtt, de majd meglátjuk.
    Célár 8135, (persze a 8150-8100 sávban bárhol jó érzéssel zárnám), úgy néztem nap közben, egy ilyen korrekció teljesen egészségesen beleférne az árfolyammozgásba. (Mondjuk a GyJ könnyen bekavarhat.)

    VálaszTörlés
  4. Megvolt rá az esély, hogy egy jó gyorsjelentésre réssel nyitunk, de azért 09:15-ig volt bennem izgalom. Most már viszont egyre inkább azt gondolom, hogy jó lesz ez short és a jövőhéten korrekt áron tudom majd zárni.
    Persze ettől függetlenül a gyj előtti napon tőkeáttételes pozit nyitni nem volt a legnagyobb okosság.

    VálaszTörlés
  5. Nos, megvolt az esély a réssel nyitásra, és napközben sem éreztem, hogy "hú, milyen lendülettel menetelünk felfelé" - mindezek ellenére, be kell ismernem, nem erre a zárásra számítottam délelőtt. Kíváncsian várom a hétfői árfolyammozgást.

    Ráadásul, ha már fentebb elemeztem a nagy papírjaink rövid távon várható célárait, akkor legalább fedezeti ügylet gyanánt megjátszhattam volna őket (vagy legalább egy részük) a másik számlámon.

    VálaszTörlés
  6. A másik számlám 40%-ának erejéig nyitottam BUX1712 shortot 34.300-ról.

    Természetesen figyelgettem ma az OTP-t is. Nem tudom mennyire rajzolják a chartot a nagyok, vagy teljesen természetes módon alakul-e a grafikon, de a PETI-ben (KBC Equitas) szemlélve, nagyon szépnek tűnik TA alapon.

    Fontosabb OTP szintek, amiket jelenleg rövidebb távon látok a RANDI-ban (Random Capital):
    - 8480
    - 8420
    - 8370
    - 8250

    (Természetesen véletlenül sem reklámanyagnak szántam ezt a posztot, egyszerűen csak elvarázsol, mikor ennyire szépen, tisztán látszanak a technikai szintek – a forrás progikat pedig korrektnek tartottam feltüntetni.)

    VálaszTörlés
  7. Felfelé is illett volna a szinteket megjölnöm. Az első 8520-nál van az én olvasatomban (nem örülnék neki, ha holnap kimennénk fölé), majd 8735-nél és 8950-nél. Ellenben egy nagy piros gyertya 8365-ig kifejezetten impozáns lenne számomra. (BUX1712-ön ugyanaz a technikai alakzat rajzolódna ki egy holnapi [keddi] szép eső gyertya megjelenésével.)

    VálaszTörlés
  8. Sajnos úgy tűnik, most már elmegyünk 8940-ig.

    VálaszTörlés
  9. Amióta újra lett telepítve a gépem, nem tudok egyes funkciókat használni a Randiban, sőt a Netboon belépési felületét sem nyitja meg a gép. Asszem keresek egy számtech zsenit, mert így beállított stop hiányában nem egy életbiztosítás ez a műfaj.

    Az pedig, hogy kézzel nem zártam a pozit, nos igen, az egyértelműen az én gyengeségem. Azt még el kell döntenem, hogy szakmailag hibáztam nagyobbat, vagy személyes tulajdonságaimból fakadóan. Hm szomorú ez, hogy időről-időre visszatérek ugyanazokhoz a körökhöz.

    A pozinyitást egyértelműen rosszul időzítettem (ennek függvényében a mértékét meg pláne), viszont egész a mai kereskedésig nem éreztem, hogy rossz irányban állnék. És még most sem vagyok meggyőződve a középtávú longról. Nos, meglátjuk...

    VálaszTörlés
  10. Bevallom, nem mertem már hinni benne, hogy lepattanunk 8800-ról, de ha így lesz, azon ritka esetek egyike fog bekövetkezni, mikor örülök majd annak, hogy tévedtem :)

    VálaszTörlés
  11. Sikerült lezárni az összes Hati pozit (nyitottam még 34.420-on és 34.750-en is, mondjuk a 34.300-on nyitott kb. nullában záródott). Ha lesz még felfelé kör, megpróbálom újranyitni.

    OTP pozit jelenlegi meglátásom szerint megpróbálom majd nulla közelében zárni az első körben és szintén visszaszálni egy újabb shortba az emelkedés folyamán.

    VálaszTörlés
  12. Nos, a tegnap észlelt lehetséges fej-váll alakzat kialakulása továbbra is él az OTP grafikonján. Igaz ennek célár-megvalósulásával még mindig csupán nullában tudnám zárni a pozit, de egyelőre ez az első körös cél, utána majd látjuk, lehet-e újranyitni a short pozit és ha igen, hol.

    Az ilyen hülyeségekért (mint most a gyj előtti tőkeáttételes pozinyitás) megérdemelnék egy jókora bukót – mindenesetre most azért bízok benne, hogy szépen zárom nullában és csak a Tshort költségeit kell majd viselnem.

    Hatin is formálódhat még short jelző alakzat, szóval azt is nézegetem tovább (a többi blue chippel együtt), mivel ott is tervezem a short pozi újranyitását. No, majd látjuk!

    VálaszTörlés
  13. Megtörtént az OTP shortom kényszerzárása, az 5x révén ez így -36% mely kiegészül még a Tshort költséggel, így összességében -40,5% bukó. Előző hozzászólásomban írtam, hogy megérdemelnék egy méretes bukót - nos, megtörtént.
    (Valamiért úgy emlékeztem, hogy át tudom kötni (meg tudom hosszabbítani) a short pozimat, rosszul emlékeztem. Szóval felírhatok magamnak még egy hibát.)

    VálaszTörlés
  14. Szia Jani! Rendes srac vagy! Ma kerestelek merre vagy. Most olvasom a torteneted. Nagyon sajnalom. Nem hasznalsz veszteseg vagast. Money managment a hibad sajnos. Ha egyszer hasznalsz stopot -100-150pontra otpben, vagy hatiban -2-300pontra, nem fog ekkora veszteseg erni. Ne wdd fel! Tradelsz meg?

    VálaszTörlés
  15. Szia Hathor!

    Köszönöm, kedves vagy!
    Igen, teljesen igazad van. A stop loss nélkülözhetetlen eleme kell, hogy legyen a kereskedési rendszernek.
    Volt azóta egy BUX1712 shortom, 35433-as nyitó átlaggal és 35000-as záróval. Ezen sikerült azért valamennyit fogni, de az OTP bukót persze nem fedezte.
    Igen, tervezem, hogy újra kereskedjek, csak az előző hónapban sok volt az elintézendő magánjellegű tevékenységem. Szépen apránként elkezdek újra beszállni hati shortba.
    Az elmúlt 2 hétben gondolkoztam néha a szakmai dolgokon, s arra jutottam, hogy a legelső dolog, ami szükséges volna egy korrekt visszatéréshez, az egy normális elemzés lenne. Szembesítenem kell magam vele, hogy már pár hónapja nem raktam össze egy normális elemzést.
    Volt 2 dolog, amit előrébb helyeztem az elmúlt 1,5-2 hónapban, mint a kereskedést. De most 1-2 hete egyre inkább gondolkozom, hogy vissza kellene térnem a kereskedéshez. De ez úgyis látszani fog majd, ha ismét aktív leszek itt a blogomon.
    S a fórumra is rákukkantok majd. Ha jól emlékszem te leginkább BUX hati specialista vagy, szóval ez még aktuális is lesz a szempontomból! :)

    Köszönöm, hogy írtál!
    Sikeres kereskedést!

    VálaszTörlés