06 június, 2016

Dupla csúcsok a Rába grafikonján

A Rába árfolyamgörbéje egy dupla csúcs gyertyaformációt rajzolt ki napos időtávon. Ez alapvetően árfolyamesésre utaló jelzés. Észre kell vennünk azonban azt is, hogy az utolsó gyertya egy kalapács, a legutolsó eső trend alján. Ebből arra következtethetünk, hogy lehetséges még pár napos korrektív (emelkedő) mozgás, mielőtt a nagyobb árfolyamcsökkenés megindul.

Ne kapkodjunk hát a short pozíciók megnyitásával. Nézzük meg inkább türelmesen, mely technikai szintekre lehetne short ajánlatot elhelyezni. 1300 forintnál van egy gyengébb trendvonal, ráadásul a 100-as mozgóátlag is ehhez konvergál. Vagyis az 1290-1300 forintos tartományban lehet érdemes short pozíciókat nyitni.Veszteségvágó megbízásunkat szintén helyezhetjük egy technikai szint közelébe (praktikusan fölé, mivel short ügyletről beszélünk). 1320 forintnál húzódik egy, az előzőnél erősebb trendvonal, célszerű lehet e fölé (kb. 1325 forintra) elhelyezni a stop loss ordert.

Célárként természetesen a dupla csúcs gyertyaalakzat magasságát adhatjuk meg. Jelen esetben hasznos lehet nem forintra pontosan kicentiznünk az árat, sokkal inkább egy ártartományban gondolkoznunk.
Már csak azért is, mivel a kirajzolódott dupla csúcs esetén tökéletesen látszik az, hogy min „vitatkozik” a két elméleti iskola. Egyik tan ugye azt mondja, hogy ameddig az árfolyam elér az alakzat során, a másik elv viszont azt állítja, hogy csak a gyertyák teste vehető komolyan a számítások, szintek meghatározásánál.
Azaz, elgondolkozhatunk, hogy a nyakvonalat a fentiek alapján az 1240 vagy az 1260 forintos magasságba vizionáljuk. Ebből eredően a célár is máshová esik 1080 vagy 1120 forintra. Tekintetbe véve, hogy 1120 forint környékén azonosítható egy korábbi alj, így ettől a szinttől érdemes lehet majd a pozíciónkat a zárás szempontjából aktívan követni.Előzőeken kívül érdemes lehet megvizsgálni azt is, hogy mit látunk a hetes grafikonon:
- a napos dupla csúcs kirajzolódásával pont egy (csupán 3 érintési pontos) emelkedő trendvonalra érkezett vissza az árfolyam,
- kifejezetten jól kivehető, hogy hetes időtávon a 100-as mozgóátlag szolgál még támaszként az árfolyam számára,
- továbbá észre kell vegyük, amennyiben az említett kettős támasz megreccsenne, úgy hetes időtávon is elkezdene formálódni egy dupla csúcs alakzat, mely nagyon csúnya jövőképet vetítene előre (kb. 600 forintos célárral)

[utóbbi megvalósulása persze még sok-sok hetet – akár 0,5-1,5 évet is igénybe vehet]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése