15 március, 2015

Dupla divergencia a BUX1512 grafikonján



1) A BUX index és határidős termékének technikai elemzése

Ha megvizsgáljuk a BUX1512 grafikonját, láthatjuk hogy február végén az árfolyam letörte a 1,5 hónapja támaszként szolgáló emelkedő trendvonalat. Ez után kialakított egy aljat az enyhén emelkedő trendvonalon, majd napról-napra magasabban zárt.
Azonban e közben dupla divergencia alakult ki az árfolyam és az RSI mozgása között:
- jelenleg az árfolyam magasabb szinten van, mint a februári csúcs esetén,
viszont az RSI értéke jóval alacsonyabb szinten tartózkodik, mint akkor,
- az utóbbi napok emelkedő trendjével szemben, az RSI értéke alacsonyabb csúcsokat formált.


Ellenben, ha a BUX index grafikonját vizsgáljuk hetes időtávon, láthatjuk hogy lehet még tere az emelkedésnek (az RSI alapján is). Jelenleg épp egy tavaly szeptemberi csúcsig jutott az árfolyam, ám ha tovább emelkedne, a következő ellenállással 19.250 pontnál szembesülne, majd egy erősebb szint állíthatná meg 19.800 pontnál.


Összegezve az index és határidős terméke által adott, kissé vegyes képet azt várnám, hogy a következő pár nap során legalább egy korrekciós szakasz kialakul, s ezt még követheti akár egy emelkedő hullám is. Ugyanakkor ha a jövő héten bekövetkező eséssel az árfolyam eljutna 18.000 forint közelébe, újból meg kell vizsgáljuk a grafikont, mivel megvan az esélye egy dupla csúcs kialakulásának.

2) A blue chipek rövid technikai elemzése

Ha az OTP grafikonját vesszük górcső alá, látható hogy az árfolyam kitört az elmúlt 2 év során kialakult csökkenő trendvonal szorításából. Ebből fakadóan akár az 5000 forintnál található következő csúcsig is eljuthat az árfolyam (esetleg 5300 forintig is).
Azonban észre kell vegyük a (z elmúlt egy hónap alatt kialakult) divergencia személyében feltűnő figyelmeztető jelet, mely arra utal, hogy az említett kitörés falsnak bizonyulhat.


A MOL grafikonját szemlélve láthatjuk, hogy az árfolyam épp a 1,5 éve tartó csökkenő trendvonalig jutott, s ha azon esetleg át is evickélne valahogy, következő erős ellenállásként ott húzódik a 12500 forintos szint. Továbbá az RSI csökkenő trendben mozog.


A Magyar Telekom grafikonjára pillantva láthatjuk hogy szép menetelést mutatott be a részvény árfolyama az elmúlt 1,5 hónap alatt, azonban most, hogy visszatöltötte a 2 éve hagyott rést, némi korrekcióra számíthatunk. Ezt erősíti az RSI és az árfolyam mozgása között napos időtávon felfedezhető divergencia is.


A Richter grafikonja nem fest túl jól, még egy fej-váll alakzat is kialakulhat. Az RSI itt is csökkenő trendben mozog.

3) Egy hangyányi fundamentális körültekintés:
+ devizahitelek problematikája eltűnik a magyar gazdasági vezetés tervezési nehézségei közül,
+ a bankszektort terhelő különadó tervezett csökkentése révén a bankok által nyújtott hitelezés élénkülhet, valamint pozitív jelzés lehet ez egy kiszámíthatóbb gazdaságpolitika irányába,
+ az 5 éves magyar államkötvények CDS felára folyamatosan csökken az elmúlt 2 év során, az idei évben pedig stabilan 180 bázispont körül mozog – ez mindenképpen pozitív jelzés a piac részéről!
+ az EKB kötvényvásárlási programja hazánkban is éreztetheti pozitív hatását (tőzsde és állampapír hozamok),
- az elmúlt hónap „bróker botrányai” mindenképp negatív színben tüntetik fel hazánk befektetési piacát
? jövő hét pénteken piaczárás után a Standard and Poors közzéteszi, hogy változtat-e a magyar államadósság besorolásán (mint tudjuk a Moody’s nem tette ezt meg a múlt héten).


4) Összegezve tehát esést várok a jövő héten a BUX1512 árfolyamában. Egy hét múlva azonban ismét át kell gondolnom a stratégiám, az addigra kialakult technikai kép függvényében, valamint az S&P minősítésének ismeretében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése